c vitamin

C Vitamin prekaša Cepiva
Zdravje
Vitamin C je ena najstarejših snovi na planetu. Obstajal je že mnogo prej, preden smo se pojavili mi … kar nekaj sto milijonov let prej. Zato ni čudno, da je v telesu prisoten povsod in da je na tak ali drugačen način vgrajen praktično v vsak proces, ki se v našem organizmu odvija. Res imamo srečo, da je poceni in zlahka dostopen. Vsaj za zdaj.

O vitaminu C je sedaj že dobro znano, da je izjemno učinkovit antioksidant. Mnogi ljudje ga jemljejo redno, vsak dan, a tudi tisti, ki v to ravno ne verjamejo, ob prvem znaku smrkanja ali razbolelega grla navadno za vsak primer pogotnejo nekaj tabletk ali pa vsaj stresejo v čaj malce askorbinske kisline v prašku. Znano je, da je dober za srce, oči, možgane, kožo, celjenje ran, preprečevanje zaležanin, zdrave dlesni, sklepe in kite, redčenje krvi in zniževanje krvnega tlaka, zdravljenje in preprečevanje obolenj dihal, diabetesa, parkinsonove bolezni in še marsikaj. Za bodoče starše bo koristen podatek, da vitamin C učinkovito ščiti genetski material, n.pr. DNK spolnih celic, pred oksidacijo, zato brez njega ne more biti zdrave nosečnosti in poroda, pa tudi ne zdravega otroka. Študije so pokazale, da znižanje vnosa vitamina C z 250 na 5 miligramov na dan poveča poškodbe DNK v semenčicah kar za 91 %. Premalo vitamina C ima za posledico tudi upad števila semenčic, zmanjšanje njihove življenjske dobe in gibljivosti, povečajo pa se nezaželeni pojavi, kot naprimer zlepljanje in razne abnormalnosti. Po zvišanju dnevnega odmerka vitamina C se je v nekaj tednih popravila kakovost sperme glede na vse merjene kriterije.

Vitamin C je med drugim tudi odličen antihistaminik, zato je neprecenljiv pri preprečevanju alergij, še zlasti pa avtoimunskih obolenj kot je astma. Pred časom je neka študija odkrila da se je v ZDA samo v leth od 1980 do 1987 število primerov astme pri mlajših od 20 let povečalo kar za 43 %! Konkretno je število primerov narastlo od 35 na 50, na 1000 ljudi. To je pošasten podatek – še bolj pošastno pa je, da bi si vsi ti mladi ljudje lahko zelo preprosto pomagali s povečanim vnosom vitamina C, pa jim tega noben zdravnik ne pove.

Znanstveniki danes že zatrdno vedo, da so vzroki za tovrstne bolezni v prvi vrsti vplivi našega onesnaženega okolja, ki pomenijo hud stres za imunski sistem. Voda, zrak in hrana, vse je že onesnaženo s težkimi kovinami, pesticidi, ostanki umetnih gnojil in raznimi drugimi strupi. Če prištejemo še kemične aditive, umetne arome in barve ter druge strupe v izdelkih prehranske industrije, škodljive maščobe, kot so rakotvorna, industrijsko izdelana bela rastlinska olja, ter nezdravo izbiro in pripravo hrane, ni čudno, da je vse manj mladih, ki z alergijami nimajo problema. Te stvari v telo ne sodijo in ga ovirajo pri normalnem funkcioniranju. Da obolevajo vse mlajši in mlajši, kaže na to, da je svet vedno bolj stupen. Strupen je pa zato, da peščica najbogatejših brezobzirno služi – bogastvo si kujejo dobesedno iz vašega in mojega zdravja!

Vitamin C pomaga astmatikom na več načinov. Prvič, izboljša dihanje in pomiri dihalne poti. Bolnikom z astmo vitamina C na splošno že tako ali tako primanjkuje, zato se jim zelo pozna, če dnevni vnos povečajo. Drugič, vitamin C deluje kot antihistaminik, se pravi, zniža ravni histamina. To je še toliko pomembneje, ker so ugotovili, da so nekatera antihistamiska zdravila zelo škodljiva, saj zatrejo delovanje človekove naravne imunske obrambe. Histamin (ki ga izloča telo) sicer takoj na začetku imunski odziv okrepi, v poznejših fazah pa ga začne dušiti, da zaustavi vnetje. Vitamin C je po večtedenskem jemanju znižal raven histamina za 38 %. Istočasno se je odzivnost belik krvničk na infekcije (kemotaksa) zaradi večje koncentracija vitamina C povečala za 19 %.

Kot smo že večkrat pisali, vitamin C v visokih intravenskih odmerkih uspešno zdravi raka. Trditve, da je vitamin C »zdrav« samo do določenega odmerka, nato pa postane »škodljiv« ne držijo. Zdravniki so rakavim bolnikom brtez stranskih učinkov dajali intravensko od 25 do tudi 100 gramov vitamina C na dan.

Ker je ta vitamin v telesu aktiven le približno pol ure, je dnevni odmerek dobro razdeliti na 3-4 odmerke čez dan, v primeru hude bolezni pa tudi več – takrat odmerek močno povečamo, del tega odmerka pa bolniku damo vsaki dve uri ali v resnejših primerih celo na vsako uro. Ni skrbi, da bi ta vitamin predozirali, saj ga telo, če ga ni moglo porabiti, samo brez problema izloči z urinom in blatom, ki se lahko v ta namen zmehča in rahlo pospeši.

Pomembno je vedeti, da vitamin C v Naravi nikoli ni sam, navadno se pojavlja z bioflavonoidi in najbolje deluje prav skupaj z njimi, zato ga je v primeru dolgotrajnejšega jemanja potrebno jemati skupaj z bioflavonoidi, kot so rutin, kvercetin in hesperidin. Za tiste, ki imajo v želodcu po zaužitju tega prehranskega dopolnila neprijeten občutek, je priporočljivo, da namesto navadnega vitamina C jemljejo nekislo obliko, imenovano ester C.

Učinkovitost in trajanje vitamina C v telesu močno poveča oz. podaljša alfa lipojska kislina, ki je zmožna reciklirati vitamin C (in tudi vitamin E), po tem ko v telesu zaradi svojih zaščitnih akcij izgubita svojo moč in oksidirata.

Sicer je dokazov o tem, da vitamin C deluje protivirusno in protibakterijsko, že veliko. Zelo zanimivo je bilo, ko se je ob (preuranjeno) napovedanem razmehu prašičje gripe izkazalo, da prav vitamin C (in drugi antioksidanti) hitro zaustavijo citokinsko nevihto, ki je pri nekaterih mlajših, imunsko ogroženih pacientih povzročila naglo poslabšanje bolezni in v nekaj primerih tudi smrt. To je sprožilo val novih raziskav o tem vsestranskem vitaminu. Inštitut za podiplomsko medicinsko izobraževanje in raziskovanje v Chandigarhu, Indija, je odkril, da je prav vitamin C tista snov, ki bi lahko uspešno zaustavilo pandemijo influence (v kolikor bo do takšne pandemije seveda kdaj prišlo).

Kot je znano, so cepiva za gripo neučinkovita iz več razlogov. Prvič, v telo vnesejo veliko strupov, kar imunski sistem oslabi, namesto da bi ga okrepil. Drugič, vsaka priprava sezonskega cepiva temelji na ugibanju. Izdelava cepiva traja namreč nekaj mesecev, zato se je morajo lotiti poleti. Takrat pa še ne vedo, kateri virusi bodo pozimi, ko se gripa pojavi, v igri. Skratka, ugibati morajo na slepo. Tretjič, tudi če zadenejo pravi virus, virusi pogosto mutirajo in se razvijejo novi sevi. Kaj torej storiti v taki neugodni situaciji, ko ne veš vnaprej, s čim boš imel opravka? Indijski znanstveniki, ki so preučili zelo veliko število študij, so zapisali, da za rešitev problema priporočajo vitamin C. Ta namreč deluje v vsaki situaciji in proti vsakemu sevu virusa, ne da bi moral na določitev virusa čakati mesece vnaprej.

Komentiraj